Friday, 20 July 2012

Proses Buat Loan Kereta; Berhati-hati Apabila Deal Dengan Salesman

    Ingatlah tuan-tuan dan puan-puan sekelian, anda mestilah berhati-hati apabila ingin membeli kereta baru atau kereta second hand. Ramai salesman yang tak jujur menanti untuk menggigit anda.

Ramai orang mudah tertipu dengan diskaun harga yang ditawarkan atau anda akan dapat cash rebet sekiranya anda membeli dengan salesman ini... awas... cek betul-betul anda rugi atau anda untung???? Dari segi zahirnya anda rasa anda untung kerana anda ditawarkan diskaun...tapi anda sebenarnya rugi kerana salesman sudah makan di atas interest bank yang sengaja dilebihkan dari kadar biasa.

Sebagai contoh; Harga Perodua Myvi ialah RM46,900. Tetapi salesman kata dia boleh bagi anda RM1000 diskaun dan beberapa hadiah menarik... Ini bererti; harga kereta setelah ditolak diskaun ialah RM45,900.  Anda bersetuju untuk membayar RM5,900 sebagai downpayment. Setelah dibuat sedikit kira-kira dan salesman bagitau anda bulanan kereta anda ialah RM487 selama 9 tahun. Anda tanpa banyak soal terus bersetuju membeli dengan salesman ini. 

Ok...anda tau tak berapa anda buat loan? Anda tau tak berapa interest bank yang terkini untuk pinjaman kereta? Anda tau tak cara kira-kira pinjaman kereta? Kalau anda tau sudah pasti anda tidak akan setuju dengan jumlah bulanan yang dikenakan.

Semasa blog ini ditulis interest bank bagi kereta nasional baru ialah 2.8% dan bagi kereta terpakai ialah 3.5%. Bulanan RM487 adalah dikira dengan interest 3.5%. Sekiranya dikira dengan interest 2.8% bulanannya ialah RM463.

Untuk interest 3.5%, keuntungan yang diambil bank ialah RM12,600. Untuk interest 2.8% keuntungan yang diambil bank ialah RM10,800. Bezanya ialah RM2,250.

Walaupun RM487 dan RM463 perbezaan cuma RM24 sahaja tetapi kalau dikira RM24 X 108 bulan (9 tahun) jumlahnya agak besar.

Berbalik kepada cerita salesman 'baik hati' yang bagi diskaun kepada anda tadi... dia sebenarnya telah memanipulasi anda yang tak tau apa-apa.... Walaupun dia dengan baik hati offer RM1000 diskaun tetapi secara diam telah telah mengambil duit anda sebanyak RM2,250 in return tanpa anda sedari.

Sebab itulah tuan-tuan dan puan-puan sekelian, anda mestilah tau serba sedikit tentang proses loan dibuat.

Pertama; Mestilah tau harga kereta yang sebenar. Kereta baru amat senang untuk tahu harganya iaitu pada quotation kereta. Sementara kereta terpakai harga tak sama... tetapi anda mestilah tau pasaran semasa. Paling mudah untuk buat perbandingan harga boleh tengok dalam Mudah.my. Mesti diingat bahawa harga kereta terpakai yang dipamerkan adalah harga kereta shj tak termasuk insuran, road tax dan lain-lain proses.

Kedua; Mesti tau kadar interest semasa.

Ketiga; Tahu cara pengiraan loan kereta.
Contoh pengiraan sebuah Perodua Myvi baru: Harga:RM46,900.00, downpayment RM6,900.00. Jadi loan anda ialah RM40,000.00.

RM40,000 X 2.8% = RM1,120 (kadar keuntungan bank untuk setahun).

RM1,120 X 9 tahun (sekiranya loan 9 th)=RM10,080

Jadi:  RM40,000 (loan) +
         RM10,080 (keuntungan bank)
         ------------
         RM50,080 / 108 (9 th) = RM463.00 sebulan

Jadi anda kena bayar RM463.00 sebulan.    
  

Keempat; Boleh bertanya kadar interest yang sebenar apabila pihak bank menelefon anda, sekiranya anda tak bersetuju boleh dirunding minta kadar yang lebih rendah.

Kelima. Pastikan bayaran booking dan downpayment dibuat di showroom dan dapatkan resit yang original. Elakkan terima resit yang dibeli kat supermarket walaupun ada cop syarikat.
Loan Kereta 2nd hand

Anda juga mesti bijak semasa buat pengiraan loan untuk kereta 2nd hand. Harga kereta yang dipaparkan adalah harga bodi kereta sahaja. Awas jangan terpedaya dengan harga yang lebih murah dari kedai used car lain. Pastikan ia betul-betul murah. Bermacam cara dan tektik digunakan penjual kenderaan terpakai untuk mengelabui mata pembeli. Bagaimana? Misalnya harga sebuah perodua myvi tahun 2009 ialah RM32000.  Harga on the road boleh jadi RM36400. Apa pulak yang lebih lebih RM4400 ni... ok RM4400 ini adalah insurans dan documentations fees. Biasanya di bahagian inilah pihak used car akan charge giler-giler. Documentations fees termasuk- Company service, JPJ, Puspakom, service permohonan loan, runner dan transfer nama.

Dari segi insurans, anda mesti tau bagaimana cara untuk mengira insuran kenderaan dengan tepat. Kalau anda tak tau kira, anda boleh kira secara online- masuk je 'Paultan' blog, di sini ada Insurance Calculator. Salesman penipu akan kira dengan tak tepat. Kat sini pun dia orang dah boleh untung beratus ringgit sekiranya pembeli tak tau kira insuran. Aku pun hampir terkena. Harga kereta ialah RM32000. Salesman kata dia nak insured RM40000 kerena harga pasaran ialah RM40000. Tau berapa dia kira???? RM1720 untuk nilaian RM40000. Ini tak masuk akal langsung sebab kalau insured RM40000 insuransnya hanya RM1251. Kalau insured RM32000 (mengikut harga kereta) pasti lagi murah.

Anda juga mesti berfikir secara logik. Kalau anda beli kereta 2nd hand dan anda buat loan RM32000 selama 9 th, bulanan ialah RM405. Sebaliknya sekiranya anda beli kereta baru dan buat loan RM40000 selama 9 th, bulanan ialah RM465. Jadi perbezaan bayar bulanan tak banyak...cuma RM60 je, lebih baiklah anda beli baru biar betul-betul puas hati. Kereta 2nd ni kita tak tau sejarah silamnya baik ke buruk ke...

67 comments:

  1. thanks bro. awesome blog. byk mmbntu. bykkan lagi artikel. suke tgk bro menulis.

    ReplyDelete
  2. TQ BOH...

    MMG INFO MU BAGI NI BERGUNA MOLEK...

    BLEY DISEBAR2KAN NI..

    ReplyDelete
  3. Lu terbaek derr sharing info...thanks...

    ReplyDelete
  4. sy nak tanya klau ade individu nk jual kereta viva 850cc pada saya dgn harga yg murah rm19k..

    dan ape soalan yg sy nk tanya pada si penjual tu memandangkan saya niy tak de pngetahuan lgsung tentang proses jual beli ni...

    individu tu ade ckp yg dia boleh buatkn loan untuk sy...mcm ne ye... sumpah sy tak de ilmu tentang pkara ni,dan saya xmahu tertipu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy nak jual viva sy.. Secondhand.. 14k on the road.. 0173409043..kreta thn 2008
      Kreta fmly..sy nk ambil kereta lain..

      Delete
  5. Saya tengah mencari agen utk buat loan kereta. Buyer utk kereta dah ade cuma xtau camner proses nak dapatkan loan utk buyer baru ni. Ade sape2 agen diluar sana, email saya di jroslilawati@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Good info..sy pn ade plan nk bli kereta baru.sekiranya salesman bgtaw interest rate 2.8 tp bile tnye dgan bank bole dapt 2.5..macam mana ng bgtaw sman tu kite nk yg 2.5 pnye rate.boleh ke tak?actually sy mmg xau lgsung proses bli kete ni.thanks Tt..

    ReplyDelete
  7. Tak semua salesman macam tu.... info anda boleh memberi salah tanggapan pada salesman yang jujur di luar sana, saya dulu juga salesgirl kereta yang mengamalkan islamik praktis. Banyak yang saya tengok, apabila pelanggan sengaja menimbulkan masalah kepada salesman dengan permintaan dan komplain yang bukan bukan, kereta mereka akan mengalami masalah. Bagisalesman yang tidak jujur, mereka tidak akan kekal lama dalam satu satu tempat dan tidak tahan lama dalam bidang ini.
    Salesman tidak makan wang interest anda tetapi setiap case yang dihantar kepada bank, mereka akan memberi handling fee sebanyak rm 600 untuk kereta tempatan. Selebihnya wang pendapatan daripada interest merupakan pendapatan bank.
    Sekiranya anda tidak bersetuju dengan pendapat saya, eloklah saya sarankan anda membeli kereta secara cash dan sekiranya mahu membuat loan dan proses jpj serta lainnya diurusnya secara sendiri sahaja.
    Mohon maaf andai terkasar bahasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cik ct zahra saya nak tanya sbb saya baru nak beli kreta baru n saya ada bayar untuk booking fee dulu.. soalan saya apa akan jadi kat booking fee tu nanti? adakah masuk kat deposit atau mcm mna? refund balik ke mcm mn?

      Delete
  8. Saya nak beli keta grand livina 2nd..ada spe2 boleh uruskan loan. Dt deposit je yg ada, 10k. Hrga keta 55k..email zainab_naq@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. menarik info ini, lagi2 utk org yg xde pengalaman spt saya..
    nk tnye pendapat en..
    hari tu saya pergi test drive nissan almera..
    pastu saleman suggest deal mcm ni,

    half price for body kit, so drp rm3000, dia bg rm1500, rebat rm3000.. and interest 2.48% untuk loan 9 tahun..so bulan2 byar lbih kurg rm742

    deal ni mcm menarik bg saya, tp apa pendapat encik?

    ReplyDelete
  10. Bro,
    Maklumat ni salah. Mohon di tarik balik artikel ni.
    Mana ada pernah bank kongsi keuntungan dengan jurujual.
    Sebenarnya yuran proses sebanyak RM600 akan diberi kepada syarikat kereta dan terpulang kepada syarikat kereta untuk berkongsi RM600 dengan jurujual. Selalunya hanya RM100 sahaja yang diberi kepada jurujual sebagai sebahagian komisen.
    Mohon secara baik kepada pemilik blog agar membuat penyelidikan sebelum menulis artikel.
    Salam hormat.

    Bekas jurujual kereta.

    ReplyDelete
  11. terima kasih encik Nazir..entri ini penuh dengan maklumat dan banyak membantu saya yang pertama kali berurusan beli kereta

    ReplyDelete
  12. Info yg sgt berguna..tq en.nazri
    Tp sblm tu saya nk tanya n minta pendapat skt..minggu dpn saya nk sain agremnt dgn bank tuk beli keta myvi rm50922 salesmn tu bg discount rm500 so dpt la keta harga rm50422..loan bank 40k dposit rm5422..sebelum ni sy hanya berhubng dgn bank melalui phone..bank bgtau sy interest 2.92 monthly rm528 tuk 9thn, tp bila sy kira ikut cara en.nazri patutnya monthly rm468..bank ada cara pengiraan lain ke tau saya hampir tertipu?? Apa tindakn yg perlu saya buat en nazri?? :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf en.Nazir sy tersalah eja nama awak :)

      Delete
    2. ika deposit rm10422 (10%), maka bayaran bulanan adalah rm468.
      Tetapi jika interest rate 4.75, maka bayaran bulanan rm528.

      Delete
    3. Ok..tau x cara2 nak buat insurans baru tanpa guna used car dealer(sbb beli kereta kt used car)apa dokumen yng perlu dibawa atau diminta dari pihak used car utk renew insurans?sape2 yng pernah buat?kt sinilah kita kantoi dan pihak used car kaw2 ambik untung setelah ditambah harga body..

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. http://www.ecommercemastery.com/provider8/idevaffiliate.php?id=12857

    ReplyDelete
    Replies
    1. skill cepat kaya tak layan bro buang masa.

      Delete
  15. salam...byak perkara dalam enteri INI xbenar serta salah Dari segi pemahaman urusan pembelian kenderaan..mungkin sesiapa yang tidal tahu pasal urusan jual beli kenderaan menggap blog INI terbaik..but sebenar akan menjadi lebih Bodoh... INI dikatakan fitnah dalam diam.. so sape2 nak buat urusan jual beli kenderaan cari pendapat golangan yang jujur Dan bijak.. masih ramai kat luar sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko jual kereta baru ke lama bro... klu lama dok diam2.

      Delete
    2. Lama ke baru sama le bodoh...aku tak jual kereta tapi semua urusan finance aku buat

      Delete
  16. Assalam, terima kasih atas tips yg di kogsikan. Untuk mendapat lebih info dan maklumat mengenai tips beli kereta.
    Anda boleh cuba baca di sini http://www.intiha.com/help/tips-beli-kereta-terpakai
    Sekadar perkogsiaan. Terima kasih :-)

    ReplyDelete
  17. entry ni x benar... saya x pasti untuk kereta 2nd, tapi untuk kereta baru, penerangan tentang interest dan insuran adalah tidak benar...

    So kalau berminat nak beli kereta PERODUA, lawati la website saya www.keretaperodua4u.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. perodua axia ada x email sazana.joyday-gmail.com atau whatsaap 0168640221

      Delete
  18. Tips Membeli Kereta
    http://lemangpanas90.blogspot.com/2015/08/tips-membeli-kereta.html

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. Baru tau kenapa kereta kt Malaysia mahal...ni lah antara sebab2 kereta M'sia mahal..sbb tu sy pelik..kenapa boleh jual harga murah kt luar negara sedangkan harga kt M'sia di anak tirikan. Padahal negara sediri,tp jual kt luar negara murah.
    Memang tak halal la duit tu..

    ReplyDelete
  21. Thanks bro mmg helpful. Aku dah kena masa beli viva dulu. Dia kata sebab aku dgn ayah aku memang serius nak cari, jadi dia bagi RM2000 discount. Lepas tu, loan dah approved semua baru aku taw interest 3.75%. Aku bayar RM421 bro untuk viva Exclusive. Myvi auto pun RM450 je sebulan. 😭 memang lepas ni kalau bank kata interest lebih 3 aku nak soal dia dia nak cekik darah aku ke apa lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  22. Thanks bro mmg helpful. Aku dah kena masa beli viva dulu. Dia kata sebab aku dgn ayah aku memang serius nak cari, jadi dia bagi RM2000 discount. Lepas tu, loan dah approved semua baru aku taw interest 3.75%. Aku bayar RM421 bro untuk viva Exclusive. Myvi auto pun RM450 je sebulan. 😭 memang lepas ni kalau bank kata interest lebih 3 aku nak soal dia dia nak cekik darah aku ke apa lol

    ReplyDelete
  23. Thanks bro mmg helpful. Aku dah kena masa beli viva dulu. Dia kata sebab aku dgn ayah aku memang serius nak cari, jadi dia bagi RM2000 discount. Lepas tu, loan dah approved semua baru aku taw interest 3.75%. Aku bayar RM421 bro untuk viva Exclusive. Myvi auto pun RM450 je sebulan. 😭 memang lepas ni kalau bank kata interest lebih 3 aku nak soal dia dia nak cekik darah aku ke apa lol

    ReplyDelete
  24. Ok..tau x cara2 nak buat insurans baru tanpa guna used car dealer(sbb beli kereta kt used car)apa dokumen yng perlu dibawa atau diminta dari pihak used car utk renew insurans?sape2 yng pernah buat?kt sinilah kita kantoi dan pihak used car kaw2 ambik untung setelah ditambah harga body..

    ReplyDelete
  25. Ok..tau x cara2 nak buat insurans baru tanpa guna used car dealer(sbb beli kereta kt used car)apa dokumen yng perlu dibawa atau diminta dari pihak used car utk renew insurans?sape2 yng pernah buat?kt sinilah kita kantoi dan pihak used car kaw2 ambik untung setelah ditambah harga body..

    ReplyDelete
  26. Majority salesman kereta used car memang kaki kelentong...fakta Dari pengalaman.

    ReplyDelete
  27. kalau nak beli keta sec berapa lama proses

    ReplyDelete
  28. kalau nak beli keta sec berapa lama proses

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  30. sebelum nak serah dokumen tanya dulu berapa interest dekat bank. lepas tu tanya jurujual kereta terpakai. kalau berbeza mesti kena tipu bulat2 sekian.

    ReplyDelete
  31. nak tahu interest bank dekat sini http://www.calculator.com.my/car-loan#.V66FaVQRUuo tgk bawa sekali

    ReplyDelete
  32. Salam admin...saya baru lepas loan...kereta dah 2minggu saya tnggu tak siap lagi..puspakom dah siap buat..cuma tinggal tukar name je blum..saleman kedai tu ckp ada masalah dgn bank..die ckp geran tu blum di batalkn lagi dari bank..blh bagi penerangan tak admin saya kurang fhm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum di batal hak milik....owner lama kena batal dulu..baru boleh tukar nama

      Delete
  33. Maklumat yang admin tulis megarut...kalau tak tahu jangan jadi bodoh sombong...mana ada interest bank main syare2 antara bank dan sales

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  37. Semoga yang baik dijadikan teladan.. cowayjohor dot com

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  41. Baru buat aeon used car loan..harga rm23000 otr kira punya kira jd rm43000 selama 8 tahun..lastly cancel..cekik darah punya along aeon..

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  43. fees rm 600 tu utk apa. bila kuat kuasa

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete